/ БГНЕС, архив
Бизнесът тегли от спестяванията си в банките. През януари депозитите на фирмите в банките са се свили с 433 млн. лв. до 18,936 млрд. лв., сочат данните на Българската народна банка (БНБ).

Явно първият месец на годината не е бил много активен на бизнеса и компаниите теглят от спестяванията си за да продължат да се разплащат с доставчиците и персонала си. При кредитирането на бизнеса през януари се отчита малък ръст от 32 млн. лв. като общият обем на отпуснатите заеми за предприятията достига 30,6 млрд. лв.

Банковите лихви продължават да падат и през декември, отчита БНБ

Януари е бил доста критичен месец за доходите на гражданите. Депозитите на домакинствата в банките през първия месец на годината се увеличават само с 26 млн. лв. след рекордния скок на влоговете през декември с над 900 млн. лв. заради коледните премии към заплатите.

Така депозитите на гражданите в банките достигат 45,4 млрд. лв.

Наред с малкия ръст на депозитите, през януари хората теглят и много кредити. Общият обем на заемите за граждани се увеличава с близо 100 млн. лв. до 18,61 млрд. лв. Като това не се дължи толкова на ипотечни кредити за покупка на имоти, които нарастват със 17 млн. лв. А на други заеми, които се използват за покриване на текущи нужди.