Властта ще лети с Airbus А319
Властта ще лети с Airbus А319 / снимка: DarikNews - Юлиана Николова
Властта вече ще лети с Airbus А319
20060
Властта вече ще лети с Airbus А319
  • Властта вече ще лети с Airbus А319

Държавните ни делегации вече ще бъдат превозвани с два модерни самолета Airbus А319. На официална церемония генералният директор на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов получи документите на самолетите от фирмата доставчик „Би Ейч Еър". Старият правителствен самолет Ту-154 ще бъде продаден на търг.

Двата самолета са произведени през 2007 г. и пристигат у нас след двегодишна експлоатация. Пилотите и техническият персонал в момента се обучават да работят с  машините. „Пратихме и 12 стюардеси също към експлоатационния персонал във Франция, които също се обучават", каза главният секретар на министерството на транспорта Румен Христов.

Според генералния директор на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов самолетите отговарят на всички европейски критерии за безопасност. Разходът на гориво е изключително малък - около 2,5 тона на час, каза Луканов.

Всеки от самолетите има по 88 места. Затова за по-малки делегации ще бъде използван старият „Фалкон". Общата стойност на двата самолета Airbus A319 е 88,4 млн. долара, но тe ще се оскъпят заради петгодишната лизингова схема на изплащане.