Виетнам разреши на чужденци да купуват апартаменти
Виетнам разреши на чужденци да купуват апартаменти / снимка: БГНЕС

Виетнам позволи на чужденци да си купуват апартаменти в страната. Решението бе подкрепено от 88 процента от депутатите в парламента на страната.

Програмата ще стартира през януари 2009 година и ще позволява на чужденци и чуждестранни фирми да се купуват апартаменти в области, където пребиваването на чужденци е разрешено. Покупката на къщи остава забранена, съобщи eжедневникът Viet Nam News. Около 80000 чужденци живеят и работят във Виетнам, като според изчисленията на виетнамското строително министерство около 10000 души биха си купили имот.

Според програмата на Виетнам, която е с петгодишен изпитател срок, в страната имат право да си купят имот чужденци, които работят в страната, емигранти с принос за развитието на Виетнам, които са наградени с ордени от президента или министър-председателя на страната, чужденци, оженени/омъжени за виетнамка/виетнамец, чуждестранни специалисти, работещи във Виетнам, чуждестранни компании, чиято сфера на дейност не са недвижимите имоти, но купуват жилища за персонала си, работещ във Виетнам.

Онези, които искат да купят жилища във Виетнам, трябва да са живели и да живеят в страната поне година, а чуждестранните компании имат право да купят апартаменти само за времето докато имат разрешение за дейност в страната.