Венцислав Върбанов: 2009-та ще е година на оцеляване

Венцислав Върбанов: 2009-та ще е година на оцеляване
Венцислав Върбанов: 2009-та ще е година на оцеляване / снимка: Sofia Photo Agency

2009-та ще е година на оцеляване, в която голяма част от земеделските производители в България ще фалират. Това каза в Плевен народният представител от политическа партия “Обединени земеделци” и бивш земеделски министър Венцислав Върбанов. Той се срещна с кметове от Плевенска област, за да обсъдят предложения за промени, които ще облекчат работата на местните власти и ще гарантират оцеляването на земеделието.

Няколко предложения за поправки ще внесе за обсъждане и гласуване в Народното събрание Венцислав Върбанов между първо и второ четене на бюджета. Първото от тях е да се създаде фонд в Министерството на финансите, от който да се дават безлихвени кредити на общините, за да могат те да разработват своите проекти и да кандидатстват за подпомагане по съответните европейски програми. Върбанов ще внесе и няколко предложения за промени в Комисията по земеделие и гори относно бюджета на земеделското министерство.

Бюджетът на Държавен фонд “Земеделие” за националните доплащания към преките плащания да бъде увеличен с 378 млн. лв., а издръжката на Министерство на земеделието и храните да се повиши с 84 млн. лв. ще поиска да бъдат гласувани депутатът. Подобни предложения е имало и от земеделския министър Валери Цветанов, но те не са подкрепени от Министерския съвет.

221 млн. лв. пък ще бъдат поискани по дейностите за държавно подпомагане чрез Държавен фондЗемеделие”. 60 млн. от тях ще са за прилагане на схемите за държавните помощи, а 61 млн. за подпомагане на животновъдството по покриване на европейските стандарти за качество и безопасност. Останалите 100 млн. лв. ще са необходими за прилагане на нотификацията за държавни помощи, компенсиране на загубите в резултат на природни бедствия и неблагоприятни климатични условия. Ситуацията в земеделието е повече от критична и без тези пари самото съществуване на сектора е заложено под въпрос, каза още Венцислав Върбанов.