Великобритания забранява модерното робство, наказва го с доживотен затвор
Великобритания забранява модерното робство, наказва го с доживотен затвор / снимка: БГНЕС

Британските депутати приеха закон, който забранява така нареченото модерно робство, предаде Франс прес. Този закон е първи по рода си в Европа, допълва агенцията.
Той предвижда доживотен затвор за престъпления, свързани с модерните форми на робство, както и създаване на поста на "комисар срещу робството", който ще контролира как се спазват разпоредбите на нормативния акт.

Според официални данни във Великобритания има 13 000 души, които работят при условия на робство в сектори като проституцията, надомната работа, селското стопанство, риболова.

Повечето от тези хора са потенциални жертви на трафик на хора и произхождат от Албания, Нигерия, Виетнам, Румъния и Словакия.

Според специализирани асоциации жертвите обикновено влизат в контакт с човек от тяхната страна, който им предлага работа във Великобритания. Но веднъж стигнали в Обединеното кралство, тези хора са принудени да работят при ужасяващи условия, за да възстановят дълга, натрупан към хората, финансирали тяхното пътуване и настаняване.

Според британския вътрешен министър Тереза Мей модерното робство е ужасяващо престъпление, което няма място в съвременното общество.

Очаква се до края на месеца законът да бъде одобрен и от кралица Елизабет Втора, за да влезе в сила.

Източник: БТА