/ БГНЕС
Валентин Златев призова Марешки да покаже как формира цената на горивата
99838
Валентин Златев призова Марешки да покаже как формира цената на горивата
  • Валентин Златев призова Марешки да покаже как формира цената на горивата
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев призова бизнесмена Веселин Марешки да покаже как се формира цената на горивата в неговите бензиностанции. Повод за тази заявка стана изказването на Марешки, че разликата между цената, на която му доставят горивата, и крайната цена за потребителя е 7 стотинки на литър, а се било случвало да работи с разлика и от 3 стотинки.

Затова Златев поиска от бизнесмена да представи в таблица разходите, които влизат в цената на продаваните от него горива.

Валентин Златев: Картел при горивата няма

В Българската петролна и газова асоциация сме изчислили, че разходите за продажба на горива по бензиностанции са между 24 и 27 стотинки на литър гориво и не знам защо Веселин Марешки твърди, че тези разходи са между 3 и 7 стотинки на литър, заяви Златев.
 

БГНЕС


По наши данни за продажбата на един литър гориво плащаме между 6 и 8 стотинки за амортизации, 8 стотинки за заплати, 6 стотинки разходи за бензиностанциите; 3-4 стотинки транспортни разходи и по една стотинка за нефтобазите, посочи още той. Златев. Бих искал да знам как фирмите на Веселин Марешки успяват да вместят тези разходи в рамките на 3-7 стотинки, че и да му остане една печалба от литър гориво.

Протести в различни градове в страната заради цената на горивата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нашите бензиностанции работят средно с 14 души персонал, нека неговите да са с по пет души и разходите му за труд да са 4 стотинки на литър, но и тогава сметката не излиза, пресмята още Валентин Златев.
 

БГНЕС


Ако Марешки доставя горива на по-ниски цени ние сме готови да ползваме същите доставчици, заяви Златев.
БТА