В Хонконг създадоха азиатски авиогигант
В Хонконг създадоха азиатски авиогигант / netinfo
Най-голямата авиокомпания в Хонконг Cathay Pacific Airways обяви за поглъщането на другата хонконгска авиокомпания Dragon Airlines. Сумата на сделката е 8,22 милиарда хонконгски долара /1,05 милиарда щатски долара/, съобщава “Чайна дейли”.

Закупуването ще позволи на Cathay да разшири присъствието си на китайския авиопазар, който е смятан за най-бързо нарастващия в света. Изпълнителният директор на основния акционер в Cathay компанията Swire Pacific вече обяви, че сделката може да бъде смятана за “най-знаковата в света”.

Съгласно условията по сделката марката Dragonair ще бъде запазена още поне 6 години. За да бъде финализирана, сделката трябва да бъде одобрена от акционерите, което се очаква да стане през следващите два месеца. Същото така стана известно, че Cathay е договорила закупуването на 10 % от акциите на авиокомпанията Air China за 605,5 милиона долара. Тя вече притежава миноритарен пакет акции от 10 % на този авиопревозвач. Сега позициите на Cathay в управлението на Air China значително ще се засилят.