В Аксаково строят завод за добив и преработка на бели меса
В Аксаково строят завод за добив и преработка на бели меса / netinfo

До края на годината в село Игнатиево ще бъде построен модерен завод за добив и преработка на бели меса, който ще осигури 150 работни места за жителите на община Аксаково. Днес в присъствието на кмета инж. Атанас Стоилов и на техническия директор на фирмата-инвеститор "Екопиле" бе направена първата копка на бъдещото предприятие.

Отец Георги от храма "Свети пророк Илия" отслужи тържествен водосвет за здраве и успешна реализация на амбициозния проект. Близо 10 млн. лева е размерът на инвестицията, като по-голямата част от средствата са осигурени по линия на програма САПАРД. Заводът ще се разпростира на площ от над 5 500 кв. м., а модерната инсталация ще позволява обработката на 6000 пилета на час, което при нормален работен ден се равнява на над 12 000 тона готова продукция годишно.

Очаква се официалното откриване на завода да бъде в началото на идната година. Благодарение на перфектната работа на кмета на Аксаково и на неговия екип, през последните 3 години в общината бяха създадени условия за бързо обслужване на бизнеса. Направен бе регистър на свободните частни общински терени, който е достъпен за всички кандидат-инвеститори.

Стратегическото географско положение на общината, близостта й до Международно летище "Варна", до автомагистрала "Хемус" и до фериботния комплекс са сред другите фактори, които я правят изключително привлекателна за крупните инвеститори. Това обяснява и резкия спад на безработицата в община Аксаково през последните години.