Увеличават ресурса на фонд „ФЛАГ” на 320 млн. лева
Увеличават ресурса на фонд „ФЛАГ” на 320 млн. лева / снимка: БГНЕС, архив
Увеличават ресурса на фонд „ФЛАГ” на 320 млн. лева
80260
Увеличават ресурса на фонд „ФЛАГ” на 320 млн. лева
  • Увеличават ресурса на фонд „ФЛАГ” на 320 млн. лева

320 млн. лева е ресурсът на фонд „ФЛАГ” от днес. С тези средства ще могат да се предоставят нисколихвени заеми на общините, за да се подпомогне успешното изпълнение на проекти по оперативни програми. В някои случаи отпусканите заеми дори са безлихвени, когато общините са в много тежко финансово състояние каза регионалният министър Лиляна Павлова.

От 2009 г. са подпомогнати 824 проекта с над 1 млрд. лева. С тези средства са подкрепени проекти на стойност близо 4 млрд. лева. Над 60 на сто от проекти са по ОП "Регионално развитие". За шест години няма просрочен заем и загубен лев, заяви изпълнителният директор на "Фонд ФЛАГ".

Министър Павлова уточни, че ресурсът на фонда е увеличен с 80 млн. лева, за да се покрият нуждите на общините, които масово ще приключват своите европейски проекти до края на 2015 г. Те ще имат нужда от средства, с които да разплатят частта съфинансиране на проектите за финалните плащания.

"Това ще позволи на всички общини, които трябва да са приключили проектите си до края на годината, да имат постоянно налични оборотни суми, включително и да могат през следващата година тези от общините, които няма да довършат проектите си, да финансират приключването им", каза министър Павлова.

Тя съобщи, че по линия на фонда ще се подкрепят и първите проекти от новия програмен период. Министърът отбеляза, че занапред се обмисля възможността фондът да стане дългосрочно кредитираща институция за всички водни проекти, чиито бенефициенти ще са ВиК дружества. Данкинова коментира пред журналисти, че ако тези дружества имат договор за изпълнение на проект с управляващ орган - в случая с този на ОП "Околна среда", те биха били допустим бенефициент.