/ netinfo
Над 27% са се увеличили оборотите в търговски обекти в Банско и Боровец в сравнение със същия период на миналата година, след зимната кампания на инспекторите от Националната агенция за приходите (НАП) София, съобщиха от агенцията.

От началото на зимните кампании през 2014 г. до момента този процент е над 60. По-голяма част от най-посещаваните заведения за обществено хранене в курортите са били поставени под постоянно наблюдение с физическо присъствие на служители на агенцията.
 
Целта е била да се сравняват оборотите, отчитани за минали периоди, с регистрираните по време на проверката. Наличието на съществени различия е наложило фирмите да бъдат предложени за пълна ревизия. Констатирани са разлики в оборотите в сравнение с миналата година в размер на над 10 пъти, в полза на наблюдавания период.

По време на кампанията в зимните курорти данъчните служители са направили над 2200 проверки, съставени са 128 акта за административни нарушения, издадени са заповеди за затваряне на 31 обекта. Обектите са били затворени в срок до месец, заради липса на фискално устройство и неиздаване на касова бележка.

Установени са и множество случаи на разлики между регистрираните през фискалното устройство продажби и наличните в касата на обекта парични средства. Търговските обекти в Банско и Боровец са били посещавани и от патрулиращи данъчните служители. Събрани са над 3000 фискални бонове, чрез които са проверени фирмите, стопанисващи обектите, връзката на фискалните устройства със системата на НАП и коректното отчитане на оборотите.
 

снимка: Sofia Photo Agency, архив


Към екипите на инспекторите са се включили и публични изпълнители, като принудително са иззети средства на длъжници от касите на над 50 търговски обекта. Мярката за принудително изпълнение е наложена на фирми с публични задължения, които не са погасени доброволно в указаните от закона срокове.
 
В хода на тези мерки 9 обекта са сменили фирмите, които ги стопанисват, за да избегнат изземането на пари от касите. Поради това на всичките 9 "стари" фирми, на "новите" 9 и на физическите лица, чиято собственост са те, ще бъдат направени пълни ревизии, уточняват от НАП.

Контролните мерки в зимните курорти ще продължат.