Украйна отново отказа транзит за Европа, Гърция ни дава по 2 млн. куб. м. дневно
Украйна отново отказа транзит за Европа, Гърция ни дава по 2 млн. куб. м. дневно / БГНЕС

Украйна отново отказа да осигури транзита на руски газ за Европа през своята територия, съобщи за ИТАР-ТАСС пресслужбата на "Газпром". Руският концерн е изпратил в диспечерската служба на украинския "Нафтогаз" поредната заявка за транзит на 99,2 милиона кубически метра газ в денонощие - 13,9 милиона кубика за Молдова, 63,1 милиона кубика към Балканите и 22,2 милиона кубика за потребителите в Словакия. "В отговор отново получихме отказ", изтъква "Газпром".

Руският газов гигант отправя подобни обвинения към украинската страна всеки ден от вторник насам, когато бе извършен неуспешен опит за възобновяване на руския газов транзит към Европа, прекратен на 7 януари, отбелязва Франс прес.

"Нафтогаз" вече за пети път отказва на "Газпром" да транзитира газ за европейски държави, посочва РИА Новости.

Междувременно стана ясно, че министър-председателят Сергей Станишев проведе телефонен разговор с гръцкия си колега Костас Караманлис, в който бяха обсъдени бъдещите доставки на природен газ от Гърция за България. Постигнато е единодушие, че е възможно това да се случи в близките дни. Съвпада и оценката на двамата премиери за възможните количества природен газ, които ще бъдат подавани – около 2 млн. куб. м газ дневно, съобщиха от правителствената информационна служба.

Гръцкият министър-председател е съобщил, че е получил гаранции от гръцката газова компания “Деса” за липсата на технологични проблеми за осъществяването на доставките. Той е разпоредил на компанията да извърши цялата технологична организация за подаване на необходимите количества природен газ за България.

Обсъден е и проектът за изграждането на газовата връзка между Димитровград и Комотини. Премиерът Караманлис е бил категоричен, че Гърция ще подкрепи искането на България този проект да получи приоритетно финансиране от Европейския съюз.

В следващите часове предстоят разговори на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров с министъра на развитието на Гърция Христос Фолиас за уточняване на всички параметри.