Учителите ще получат парични бонуси за 24 май
Учителите ще получат парични бонуси за 24 май / БГНЕС, архив

Между 200 и 300 лева бонус ще получат българските учители за 24 май. Това съобщи председателят на синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на церемонията "Учител на годината". Средствата са част от допълнителната брутна средна работна заплата от около 600 лева, разделена на 3 части - за 24 май, Коледа и за 15 септември. Допълнително възнаграждение ще има за 80% от училищата в страната, както и за 50 на 100 от преподавателите в детските градини.

По думите на председателя на синдиката на българските учители, кметовете на населените места, в които парите за бонуси на преподаватели за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, не достигнат, трябва да подпомогнат изплащането на парите.

"Процент от училищата в страната ще изплатят тази работна заплата, която се дава на три пъти - 24 май, за 15 септември и преди Коледа. Някъде около 50% ще се изплатят в детските градини, а в останалите ще трябва да се търси възможността кметовете да подпомогнат детските градини", каза Такева.

Тя обясни защо има училища и детски градини, за които средствата няма да стигнат:

"Някъде детските градини не са делегиран бюджет и зависи от кмета на общината. В малките населени места, където имаме намален брой на децата и учениците, особено в училищата, които са с до 50 деца, също има проблеми с делегирания бюджет", допълни тя.

Междувременно от Такева стана ясно, че синдикатите не подкрепят мярката родители да бъдат квестори на матурите за 12 клас, посочи още Такева. Предложението родители да присъстват в коридорите, залите за видеонаблюдение и в тоалетните в училищата беше приета от екипа на бившия образователен министър проф. Тодор Танев.

Междувременно Славка Плевнелиева, майката на държавния глава Росен Плевнелиев, която е учител по математика, беше удостоена със специалната награда „Учител - ветеран". Отличието за Плевнелиева е лична номинация на председателя на синдиката на българските учители Янка Такева. Призът „Учител на годината" се връчва на учители от цялата страна в девет категории.