Творби на Уорхол и Пикасо са най-доходоносни на пазара на изкуство за 2014-а
Творби на Уорхол и Пикасо са най-доходоносни на пазара на изкуство за 2014-а / netinfo

Световният пазар на предмети на изкуството е продължил да бележи растеж миналата година, достигайки 16,1 милиарда долара, което е увеличение от 12,1 процента спрямо предходната година, съобщи днес в Берлин водещ търговски сайт, цитиран от ДПА.

Списъка с най-доходоносни продажби оглавяват произведения на Анди Уорхол и Пабло Пикасо, като общо възлизат на 1,1 милиарда долара, следвани от Франсис Бейкън с 306 милиона долара и от германеца Герхард Рихтер с 294 милиона долара, съобщи
международната платформа за търговия с предмети на изкуството Артнет.

Най-голям растеж на пазара в този сектор отчитат Великобритания - 35,3 процента спрямо 2013 година, и САЩ - 20,1 процента.

В Германия са продадени предмети на изкуството на стойност 277 милиона долара миналата година, което е с 4,5 процента повече спрямо предходната година.

Най-скъпото произведение на изкуството за миналата година е било бронзовата статуя "Колесница" на Алберто Джакомети, която бе продадена в Ню Йорк за 101 милиона долара. След нея се нарежда масленото платно "Черен огън I" на американския експресионист Барнет Нюман , продадено за 84,2 милиона долара и творбата "Троен Елвис" на краля на поп арта Анди Уорхол за 81,9 милиона долара.

Източник: БТА