Тревожните тенденции при пенсионирането
Тревожните тенденции при пенсионирането / DarikNews.bg, архив
Тревожните тенденции при пенсионирането
88089
Тревожните тенденции при пенсионирането
Тревожните тенденции при пенсионирането
  • Тревожните тенденции при пенсионирането
  • Тревожните тенденции при пенсионирането

Нарастващ дефицит и силно изоставане на необходимата вноска за пенсия се очертават като тенденция във фондовете на държавното обществено осигуряване до 2060-а година.

Това показва доклад на НОИ за дългосрочното състояние на фондовете. От доклада става ясно, че през следващите 25 години броят на пенсионерите с пенсии за стаж и възраст ще намалява, заради затегнатите условия за пенсиониране. Едновременно с това и въпреки планираната реформа в сферата на ТЕЛК, се очаква отпускането на близо 200 хиляди нови инвалидни пенсии.

Кабинетът увеличи социалната пенсия за старост с 3 лева

Фондовете на държавното обществено осигуряване остават на дефицит до 2060-а година, прогнозира докладът на НОИ. През следващите няколко години дефицитът ще намалява, като най-ниските нива ще бъдат достигнати след 5 години.

Това ще се дължи на влизащото в сила увеличение на осигуровката за пенсия с по 1 процент през следващите две години.

След 2040-а година ще започва влошаване на баланса, като 20 години по-късно дефицитът ще стигне 6.8 процента от БВП. Това влошаване ще се дължи основно на негативните демографски тенденции като ниска раждаемост и емиграция, както и на повишаването на тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула.

Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?

Според цитираната в доклада прогноза на Евростат, до 2060-а година населението у нас ще намалее до 5.5 милиона души, а 100 осигурени лица ще издържат 86 пенсионери. От НОИ прогнозират намаляващ брой пенсии за стаж и възраст до 2040-а година, заради затегнатите условия за пенсиониране.

За сметка на това обаче, се очаква вдигане на броя на инвалидните пенсии - от 400 хиляди на 600 хиляди. Това се обяснява с увеличената възраст за пенсиониране и повишената заболеваемост сред българите. Разликата между необходимата и действителната вноска за пенсия през следващите години също ще расте, като през 2060-а година тази разлика ще стигне 21 процентни пункта.

В доклада са описани три сценария на пенсионно осигуряване само в първия стълб - най-натоварващият за НОИ сценарий е, ако 100 процента от българите се осигуряват само в държавния фонд. При него разходите за пенсии достигат 14.8 процента от БВП през 2060-а година. Най-ниски биха били разходите, ако 10 процента от осигурените изберат да се осигуряват само в НОИ.