Транспортната стачка във Франция продължава
Транспортната стачка във Франция продължава / netinfo

И тази сутрин е затруднено железопътното движение във Франция и градският транспорт в Париж заради продължаващата четвърти ден транспортна стачка, предаде Франс прес.

Служителите в железниците протестират срещу намерението на правителството да вдигне пенсионната възраст за работещите в този сектор.

Днес от общо 500 високоскоростни влака Те Же Ве (TGV) ще се движат 180, а утре - 250. Движението на влаковете "Евростар" между Париж и Лондон и "Талис" (Париж-Брюксел) е нормален, уведоми държавната компания Ес Ен Се Еф.

В парижкото метро се движат средно една пета от влаковете. Работят около 40 процента от автобусите и трамваите в столицата.

Вчера в стачката участваха малко повече от 30 на сто от железопътните служителите, докато в първия й ден те бяха два пъти повече, припомня БТА. Правителството, което се ползва с обществено одобрение по въпроса за пенсионната реформа, остава на позициите си и настоява профсъюзите да призоват членовете си да се върнат на работа и тогава да започнат преговори.

Стачката в германския жп-транспорт приключи тази нощ и днес движението бе възстановено, но заплахата за нова стачка вече витае във въздуха - възможно е във вторник да има нови протести. Стачката на локомотивните машинисти от профсъюза Ге Де Ел (GDL) засегна за два дни пътническия и за три - товарния транспорт.

Синдикатът постави на железопътната а компания "Дойче бан" нов ултиматум - да изпълни условията му до понеделник. В противен случай ще започне безсрочна стачка.

"Една продължителна транспортна стачка ще има вредни последици не само за икономиката на Германия и Франция, но и на съседните страни", предупреди еврокомисарят по транспорта и заместник-председател на ЕК Жак Баро пред неделното издание на германския вестник "Билд" - "Билд ам Зонтаг".