Топлофикация технически е готова за отоплителния сезон
Топлофикация технически е готова за отоплителния сезон / Sofia Photo Agency
Към момента „Топлофикация – София” има задължения в порядъка на 183 млн. лева, от които 125 млн. са разсрочени и се погасяват коректно от страна на дружеството към „Булгаргаз”, а текущите задължения са 57 млн. лева. Това каза в предаването „Денят” на Дарик Стоян Цветанов – заместник-изпълнителен директор на топлофикационното дружество.

Той даде позитивна оценка за разплащането на задълженията, като обясни: „За идентични периоди на минали години текущите задълженията варират в порядъка на 70 до 76 млн., тоест до момента ние сме ги свалили с около 13 млн., 22 млн. лева сме разплатили от началото на месеца срещу 5 млн. фактурирана ползвана газ, подадена от „Булгаргаз”. Цветанов подчерта, че Топлофикация прави всичко възможно да превежда всеки свободен паричен ресурс към „Булгаргаз”.

На въпрос има ли възможност топлофикационното дружество да пусне парното на столичани, ако температурите паднат под минимума, описан в закона, Цветанов отговори: „Със заповед на изпълнителния директор е утвърдена програма за привеждане на системата към отоплителен сезон. Топлофикация в техническо отношениe няма никакъв проблем още утре да започне сезона. Проблемът е в това, че към края на месеца като клиент ние трябва да се разплатим с нашия доставчик „Булгаргаз”.

Заместник-изпълнителният директор на топлофикационното дружество каза още: „Към момента сме спрели парното в 66 сгради, 15 сме включили, защото са изплатили задълженията си към „Булгаргаз”, бяхме обявили, че ще спрем около 98 сгради, към този момент част от тях са се изплатили и са влезли в категорията с над 10 процента събираемост, на тях подаването на топла вода не е спряно, спряно е само на 15 сгради, така че се надяваме дa не пристъпваме повече към спиране, ако тези хора продължат да плащат”.

Цялото интервю със Стоян Цветанов чуйте в прикачения звуков файл. Столичните общински съветници Николай Стойнев от ГЕРБ и Жельо Бойчев от БСП също коментираха темата в „Денят” – чуйте ги във втория звуков файл.