Съветници предлагат СО да увеличи капитала си в „Топлофикация – София”
Съветници предлагат СО да увеличи капитала си в „Топлофикация – София” / netinfo

Столичната община да увеличи капитала си в „Топлофикация-София” до 75% и така да плати дълговете на дружеството към Булгаргаз. Това са предложили общинските съветници от групата на БСП на министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщи председателят групата Жельо Бойчев.

Съветници от БСП са категорични, че общината може да поеме дълговете на столичното парно, като увеличи капитала си в дружеството. Идеята беше лансирана от министър Петър Димитров преди седмици. Според Жельо Бойчев обаче общината като мажоритарен собственик закъснява с позицията си по проблема с парното. Петър Димитров бе категоричен, че ако все пак Столичният общински съвет откаже да вдигне капитала си в „Топлофикация – София”, това ще направи държавата.

Енергийният министър съобщи, че ще бъдат предприети спешни законодателни мерки за излизане от кризата с парното. По думите му в близките дни Министерският съвет ще предложи на парламента промени в Наредбата за топлоснабдяване. Те ще предвиждат синхронизира при определянето на цената на парното и природния газ. Това означава, че топлото ще поскъпва не веднъж годишно, както досега, а четири пъти, заедно с промяната в цената на синьото гориво.

Промените включват и криминализиране на неплащането на сметките за парно, каза още Димитров. По думите му топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца са предложили постъпленията им от производство на ток да преминават директно към „Булгаргаз” и така да се издължат на газовата компания.

Все още обаче в „Булгаргаз” правят разчети дали тези приходи ще бъдат достатъчни за покриването на всички задължения на трите дружества. Според министър Димитров Булгаргаз трябва да вземе решение в рамките на днешния ден.