Сушата намали наполовина зърнената реколта в Русенско
Сушата намали наполовина зърнената реколта в Русенско / netinfo
Зърнената реколта в Русенско е два пъти по-ниска от миналата година. Средният добив на ечемик е 175 кг. от декар. Такива са очакванията и за реколтата от пшеница. Жътвата и ще започне след седмица.

С две седмици по-рано започна жътвата на ечемик в Русенска област заради сушата тази година. Средният добив е 175 кг. от декар, което е с 50 на сто по-малко от миналата година, каза за Дарик директорът на областната дирекция „Земеделие и гори” Михаил Бобчев.

На 20 юни започва и жътвата на пшеницата, като и при нея очакванията са за същия добив. Според Бобчев тази година ще бъдат прибрани около 110 000 т. пшеница. Това обаче няма да доведе до покачване на цената на хляба, тъй като средното потребление в областта е около 60 000 т. В момента тя се търгува по около 280 лв. за тон.

Експерти от областната дирекция и представители на зърнопроизводителите съставят констативни протоколи за щетите, нанесени от сушата. Съгласно разпоредбите на Европейската комисия обезщетения ще получават стопани, чиито добиви през тази година са с над 30 % по-ниски от средния добив през последните три години.

Земеделските стопани, които ще кандидатстват за компенсации, трябва да са регистрирани като земеделски производители. Ниските доходи ще се доказват по счетоводни документи от фирмите юридическите лица, а за физическите лица по подадените данъчни декларации. Помощите ще бъдат изплащани през следващата година.

Други новини от Русе