Стойнев иска президентът да не сезира КС за таксата на ВЕИ-тата
Стойнев иска президентът да не сезира КС за таксата на ВЕИ-тата / снимка: БГНЕС
Стойнев иска президентът да не сезира КС за таксата на ВЕИ-тата
68884
Стойнев иска президентът да не сезира КС за таксата на ВЕИ-тата
  • Стойнев иска президентът да не сезира КС за таксата на ВЕИ-тата

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев призова президента Росен Плевнелиев да не налага вето на държавния бюджет и да не сезира Конституционния съд заради таксите върху ВЕИ-тата. По думите на Стойнев такава практика има в цяла Европа, а в България имаме най-висока средна цена за изкупуване от фотоволтаици. Министърът обясни, че домакинствата поемат тежестта от това, но не обясни дали ако таксите влязат в сила, това ще доведе до намаляване на сметките.

След като декларира подкрепа за таксите върху ВЕИ-тата, министърът на икономиката обясни, че държавата трябва да изкупува изцяло тази енергия, но тя е изключително скъпа. Стойнев допълни, че ако таксите влязат в сила, част от парите ще отидат за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

"България не прави изключение. Няма да доведе до фалити на инвеститори. Просто това, което ние изкупуваме и е на гърба на българския народ, трябва да влезе в конкретни правила и да има конкретна рамка", каза министърът.

Стойнев призова президентът Росен Плевнелиев да не налага вето върху държавния бюджет и да не сезира Конституционния съд заради таксите.
"Този негов ход ще бъде не атака срещу правителството, а атака срещу българските домакинства. Защото и сегашната цена е прекалено висока и хората едвам си плащат сметките. Този път българските граждани трябва да протестират не пред парламента, а пред президентството може би", каза Стойнев.

Енергийният министър допълни, че по предварителни разчети от таксите ще бъдат събрани около 150 млн.лева.