Стигаме до 75% усвоени средства по ИСПА
Стигаме до 75% усвоени средства по ИСПА / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стигаме до 75 % усвоени средства по ИСПА
32220
Стигаме до 75 % усвоени средства по ИСПА
Стигаме до 75 % усвоени средства по ИСПА
  • Стигаме до 75 % усвоени средства по ИСПА
  • Стигаме до 75 % усвоени средства по ИСПА

До момента са изплатени 56% от договорените средства по ИСПА, като очакванията са на финала на програмата да се стигне до 75 на сто усвояване на парите по тази програма. Това обяви министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев. Той съобщи още, че следващата седмица ще бъде подписано споразумение с Швейцария, по което страната ни ще получи помощ от 76 млн. швейцарски франка за четири приоритетни за страната ни сфери.
 
Министър Томислав Дончев разсея опасенията, че страната ни ще загуби сериозни суми по ИСПА, като подчерта, че е рано да се правят окончателни сметки по тази програма. Евроминистърът напомни, че имаме няколко меморандума, които са удължени до края на следващата година. „Става дума за Воден цикъл Варна, Воден цикъл Шумен, Воден цикъл Смолян и Воден цикъл Балчик. По отношение на тези четири допълнителни меморандума се водят преговори. Лично моето очакване е поне два от тях да бъдат също удължени за изпълнение до края на 2011 г. Останалите обособени части от тях, незавършени, ще бъдат прехвърлени за изпълнение към ОП „Околна среда", с което във финалния етап на изпълнение на програмата аз очаквам процентът на разплатените средства да надхвърли 70%, може би 75-76”, обясни министър Дончев.

По програма ФАР договорените средства са малко над 69%, като до момента са разплатени над 615 млн. евро, което пък е 84 на сто от договорените пари и около 60% от цялата сума.

Най-много пет ще са големите инфраструктурни проекти, за които ще стартира техническата помощ от страна на Световната банка и Европейската инвестиционна банка за по-бързото и качествено усвояване на средствата от Европейския съюз. Това прогнозира министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев. Помощта ще се договаря за проекти, които все още не са започнали.
 
Подобно взаимодействие между финансова институция като Световната банка и Еврокомисията е без пряк аналог, но въпреки това българският евроминистър е оптимист, че този проект ще бъде успешен и ще ни помогне да ускорим използването на европейските пари за големите инфраструктурни проекти. „Очаква се да се получи един по-голям пакет с проекти, може би на брой 10 или 15. Стартовият пакет ще бъде вероятно не повече от пет; три, четири, пет максимум горна граница. Съдейки от първите резултати, ние ще можем да вземем решение дали да задвижим целия пакет."

Според Томислав Дончев техническата помощ от международните финансови инвестиции ще продължи най-много до 2013 г. Дотогава освен завършването в срок на големите проекти, екипите трябва да натрупат нужния опит, за да се справят сами през следващия програмен период. Заплащането на експертите, наети за тази помощ, ще трябва да бъде обвързано с междините и крайните резултати по съответния проект, коментира още министър Дончев.
 
Томислав Дончев очаква най-късно през октомври да бъде обявен новият търг за рехабилитация на участъци от жп линията Пловдив-Бургас. „Отсечката Пловдив-Свиленград - част от нея, вероятно до Димитровград, ще бъде довършена по ИСПА, а останалата ще бъде прехвърлена за финансиране към оперативна програма „Транспорт". Но за да имаме прехвърляне, трябва да имаме ясно изградени участъци, завършен обособен етап".