Стачка може да остави Североизточна България без ток през октомври
Стачка може да остави Североизточна България без ток през октомври / netinfo

Стачка на работници и служители на електроразпределителното дружество Е.ОN може да остави без ток Североизточна България в началото на октомври, предупреди във Велико Търново председателят на стачния комитет на синдикат "Подкрепа" Стефан Димитров.

По закон енергетиците нямат право да спират тока, но аварийните групи няма да отстраняват повредите, в случай че започнат ефективни стачни действия. Недоволството на работниците е предизвикано от намерението на компанията да освободи 173 души поради недостиг на средства за заплати. От тях 42-ма работят в горнооряховския клон на дружеството.

Според Стефан Димитров съкращението ще се отрази негативно върху качеството на обслужване, ще повиши възможностите за аварии и злополуки, а останалите в дружеството ел.техници ще бъдат в невъзможност да се справят с увеличилия се двойно обем на работа.

От петък Стачният комитет е започнал подписка с искания да не се намалява персонала, да не се променят едностранно от компанията длъжностните характеристики на служителите, да не се изнасят дейности и да се повишат заплатите с 25 на сто от 1 октомври.

Ако подписката бъде подкрепена от 851 души - половината плюс един от работещите в Е.ОN България Мрежи, ще започнат преговори с мениджърския екип на компанията.

1400 работници и служители са съкратени в електроразпределителното дружество преди три години, колко са напуснали след това Стефан Димитров не успя да каже. В момента в Е.ОN България Мрежи работят 1 700 души, основната заплата на ел.монтьорите, след увеличението от 1 април е 620 лева.