Спад на продажбите на нови коли в Европа през 2009-а
Спад на продажбите на нови коли в Европа през 2009-а / снимка: Reuters

Програмите "пари срещу брички" са успели само частично да ограничат спада в продажбите на нови автомобили в Европа миналата година. Регистрациите на нови автомобили са отбелязали спад с 1,6 процента спрямо 2008 г., сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили ACEA, предаде АФП.

Независимо от този факт, подобни инициативи спомагат за значително подобрение в данните спрямо 2008 г., когато продажбите на нови автомобили отбелязаха спад със 7,8 на сто, най-големият спад от 1993 г. насам. Общо 14,48 милиона нови автомобила са били регистрирани миналата година в 28-те страни, до които се отнасят данните. 25 от тях са страни-членки на Европейския съюз (ЕС), без да се включват Кипър и Малта, плюс свободните търговски партньори Исландия, Норвегия и Швейцария, пише БГНЕС.

От ACEA отбелязват, че "регистрациите на нови автомобили са се покачили през втората половина на миналата година, главно заради влиянието на правителствените програми на няколко големи европейски пазара".