SMS услуга срещу имотни измами стартира през февруари догодина
SMS услуга срещу имотни измами стартира през февруари догодина / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

SMS услугата срещу имотни измами ще заработи през февруари 2013 г. Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева по време на представянето на новата система за SMS известяване на Агенцията по вписванията, която заработи в началото на този месец. Чрез нея всеки собственик на фирма или едноличен търговец ще бъде известяван чрез телефонно съобщение, когато някой подаде заявление за промяна в досието на фирмата му. По думите на Ковачева с новата услуга се слага край на кражбите на фирми.

Правосъдният министър представи новата услуга на Агенцията по вписванията "SMS оповестяване за настъпила входяща регистрация за търговец в информационната система на Търговския регистър". Чрез предплатен пакет от 500 SMS-а всеки абонат ще бъде известяван а кратко съобщение, ако някой входира документи, свързани с неговата фирма, обясни Диана Ковачева. „Шест лева всъщност е таксата на две години. Това е таксата за получаването на SMS-ите и то за получаването на 500 SMS-а в рамките на две години", каза тя.

По думите на Ковачева в срок от три дни след известяването, всеки гражданин ще може да оспори промяната в съда. Другата SMS услуга, която се очаква да заработи в средата на февруари, цели да се предотвратят имотните измами, обясни още правосъдният министър:

„Хората ще бъдат уведомявани за всеки случай, в който бъде направено вписване, с което се прави промяна в собствеността на техен имот. Това означава, че ще приключат случаите, в които се правят по няколко сделки последователно с имоти на граждани, които разбират дори след години, че имотът им е бил продаден и то няколко пъти", коментира министърът.

Ковачева посъветва гражданите е да се регистрират за новата SMS услуга догодина, тъй като това ще им даде възможност да упражняват пълен контрол върху собствеността си.