Скоро няма да се наемат работници от екзотични страни
Скоро няма да се наемат работници от екзотични страни / netinfo

Българските работодатели няма да имат възможност скоро да ползват работна ръка от Виетнам, Тайланд, Македония или други страни извън ЕС, тъй като страната ни трябва да се съобразява с европейските трудови закони и преди това трябва да докаже, че няма свободна ръка в европейския трудов пазар. Това обясни в Русе на среща с предприемачи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

На срещата работодателите поставиха като проблем намирането на квалифицирана работна ръка. За една година от русенска шивашка фабрика са напуснали над 50 специалистки, които са заминали за детегледачки в Испания, Италия и Гърция за по 600 евро заплата.

В отговор Емилия Масларова препоръча да се усвои ползването на правилата на свободния трудов пазар и програмите за квалификация, чрез които има възможности за задържане на работниците.

На срещата в Русе беше разяснен националният план за действия по заетост през 2007 година. Осем финансови предимства се предоставят на работодателите за наемане на различни групи безработни.

Съобщени бяха резултатите от Националната програма "помощ за пенсиониране" от 2006 година, по която са пенсионирани 1 602 души и са предоставени близо 11,7 милиона лева. От Гаранционния фонд за микрокредитиране могат да се ползват от предприемачите над 38 милиона лева, каза още внимание министър Масларова.