Скандалният брокер Кервиел работи за компютърна фирма
Скандалният брокер Кервиел работи за компютърна фирма / снимка: БГНЕС

Бившият дилър на Societe Generale, който бе обвинен за загубите на френската банка за милиарди евро Жером Кервиел, получи нова работа. Скандалният Кервиел работи за компютърна консултантска фирма извън Париж от около седмица. Societe Generale зашемети банковия свят през януари като обяви почти 5 млрд. евро загуби заради непозволени сделки, извършвани от Кервиел.

На 24 януари тази година Societe Generale съобщи, че е станала жертва на измама на стойност 4,9 млрд. евро (7,09 млрд. долара). Според банката до загубата са довели сделките на Кервиел, осъществени без разрешение. Това беше лоша новина както за банката – една от най-големите във Франция, така и за световния финансов пазар, който вече беше притеснен от кризата с ипотечните кредити.

В началото на февруари Апелативният съд в Париж постанови брокерът Жером Кервиел да бъде задържан, докато трае разследването. Срещу Кервиел са подготвени обвинения за фалшифициране на документи, нарушаване на доверието и неразрешени действия чрез компютър.

Прокуратурата във френската столица поиска брокерът да бъде арестуван, тъй като се страхува, че той може да установи контакт със свои съучастници, ако има такива.

Разследването бе разширено, след като полицията задържа брокер, който според сведения е поддържал връзка с Кервиел. След това бе задържан още един брокер, който след разпит бе пуснат. На 18 март Кервиел бе пуснат докато трае разследването.