Що е то фискален борд и можем ли да го въведем?
Що е то фискален борд и можем ли да го въведем? / снимки: БГНЕС

13 години след като въведохме валутния борд, група водещи икономисти предложиха страната ни да направи следващата стъпка в регулиране на фискалната политика - да въведе и фискален борд. Според тях, за да се случи това, трябва в да се променят текстовете на Конституцията. Идеята на икономистите е там да бъде заложена система от правила, които да не позволяват на което и да е правителство да „развързва кесията за щяло и нещяло". Какво е това фискален борд, защо е необходим и може ли реално да бъде въведен у нас?

Според последните прогнози за тази година дупката в бюджета ще бъде 4,8 процента на касова основа, което накара група икономисти, обединени в инициативата „Макро Уоч", да поискат въвеждането на фискален борд.

 „Факт е, че България трябва да изпрати ясен сигнал за това какво смята да прави с бюджетните си дефицити и въпросът е дали тези бюджетни дефицити, които ние реализираме в момента и които планираме да реализираме през следващите три години, са временно явление, резултат от икономическата криза или по-скоро се превръщат в хронично явление, което в дългосрочен план може да подкопае финансовата стабилност в държавата. От тази гледна точка ние смятаме, че си струва да започне обществен разговор за това необходим ли е на България фискален борд, както ние го наричаме", каза икономистът Георги Стойчев.

Прочетете повече