Ще атакуват в съда решението за увеличаване на минималната заплата
Ще атакуват в съда решението за увеличаване на минималната заплата / DarikNews.bg, архив
Асоциацията на индустриалния капитал ще атакува в съда днешното решение за увеличаване на минималната заплата
92250
Асоциацията на индустриалния капитал ще атакува в съда днешното решение за увеличаване на минималната заплата
  • Асоциацията на индустриалния капитал ще атакува в съда днешното решение за увеличаване на минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал ще атакува в съда днешното решение на правителството за увеличаване на минималната заплата от 420 на 460 лева. Това постановление определя нов размер на минималното възнаграждение, без да е спазена процедурата за консултации с работодателите и синдикатите, заяви пред Дарик Ивелин Желязков, директор "Тристранно сътрудничество" в работодателската организация. Той прогнозира, че изплащането на минимална заплата от 460 лева ще бъде проблем за много сектори у нас. Още миналата година четирите работодателски организации обявиха, че не са съгласни с административното определяне на минимална заплата, и поискаха въвеждане на механизъм за двустранно договаряне на такава заплата по браншове.

От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв.

На днешното си заседание правителството за втори път определи минимална заплата от 460 лева от началото на 2017-та година. Постановлението беше гласувано отново, за да се спази процедурата с обсъждането му в тристранния съвет, което се проведе на 13-ти януари, но без участието на работодателските организации, след като те демонстративно напуснаха заседанието с мотив, че е насрочено в последния момент. Още тогава от Асоциацията на индустриалния капитал обявиха, че решенията на Тристранката не могат да се легитимни без тяхно участие. На това ще стъпи и обжалването на новото решение пред компетентния съд - неспазена процедура за консултации със социалните партньори, обясни Ивелин Желязков.

"Беше обсъждано на предходен етап и то в комисия на Националния съвет за тристранно сътрудничество, не и в самия съвет. Процедурата изисква да има обсъждане в съвета, а нарушението на правилата е сериозно. Правилникът изисква поне 5 работни дни предварително да бъде свикано заседание. Беше свикано на 12 януари за 13 януари".

КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки

Новият размер на минималната заплата ще бъде проблем за работодателите от много сектори, твърди Желязков.

"Това са хотелиерство, ресторантьорство, шивашка промишленост, отглеждане на различни видове животни, например пчеларство, много дейности".

От организацията настояват заплатите в България да се определят чрез договаряне между бизнеса и синдикатите по икономически дейности, а там където няма представител на синдикат или работодател да се прилага най-ниският размер, договорен за друга дейност.