Шоково поскъпване на цигарите и ръст на контрабандата след замразяването на акциза
Шоково поскъпване на цигарите и ръст на контрабандата след замразяването на акциза / Thinkstock/Getty Images

Акцизът на цигарите няма да се повишава през следващата година, но това ще започне през 2016 г. и следващите я две години.

Това предвижда Министерството на финансите с промени в Закона за ДДС, публикувани в началото на седмицата, припомня бТВ. Добрата новина за пушачите обаче може да се окаже лоша.

Последствията ще бъдат шоково поскъпване на цигарите след година, както и ръст на контрабанадата след поредното отлагане на скока на акциза.

Акцизите са косвен данък върху така наречените „стоки на греха" - като аколкохол и цигари.

Увеличението на цените е неизбежно, защото е заложено в европейска директива. Според нея до 2018 г. най-малко 60% от цената на кутия цигари на дребно трябва да е акциз. Това означава една кутия у нас да поскъпне с до 80 стотинки. С отлагането, вместо с по 10-15 стотинки за 4 г., цигарите ще задържат цените си догодина, но от 2016 г. започва по-рязко увеличение.

Всеки скок в цента обаче крие и друга опасност - скок на корупцията и контрабандата.
Икономисти изчисляват, че след резкия скок през 2009 г. всяка трета цигара у нас е станала контрабандна. Тази година акцизът е замразен, но отново има ръст в незаконната продажба на цигари. Затова финансовото министерство не иска да провокира допълнително пазара.

„Нелегалната търговия се е увеличила от 18 на 20% тази гоидна, може би и заради политическата криза. Поскъпването на цигарите и вдигането на акциза е неизбежно, тъй като гоним нова европейска цел до 2018 г.", коментира икономическият анализатор Петър Ганев.

И макар че според плана на държавата поскъпването започва от 2016 г., цените на отделни марки вече са тръгнали нагоре. „Българските не са покачвани, но вносните вече са вдигнати с по 10 стотинки. Някои са от седмица, други от два месеца видгнати с по 10 стотинки", обяснява Галя, която работи като продавач в магазин за цигари и алкохол.
Очаква се до края на месеца депутатите да гласуват и окончателния календар за поскъпване на цигарите.

Всъщност акцизите представлявят сериозна част от приходите в държавната хазна. Пушачите внасят половината от 3 млрд. лв. от акцизи.

Ръстът на контрабандата и нереалистичните пргонози, заложени в бюджета, ще доведат до 320 млн. лв. по-малко приходи в дъжраната хазна. Това е една от причините за третия ремонт на бюджета, който предстои.