Само с левче за спечелен глас годишно ще се намалят партийните субсидии
Само с левче за спечелен глас годишно ще се намалят партийните субсидии / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Само с левче месечно ще се намалят партийните субсидии за спечелен глас
68696
Само с левче месечно ще се намалят партийните субсидии за спечелен глас
  • Само с левче месечно ще се намалят партийните субсидии за спечелен глас

Партиите ще получават само с лев по-малко на спечелен глас годишно. Това гласува бюджетната комисия в парламента, след като депутатите решиха да направят последни уточнения в текстовете на бюджет 2014. По-рано пленарната зала не стигна до текстовете за партийните субсидии, които са към края на законопроекта.

Формално управляващите спазиха обещанието си от Боровец да намалят партийните субсидии с до 10 на сто между двете четения на бюджета. Ключова обаче се оказа формулировката "до 10%". В момента всяка партия, която е минала бариерата от 1 на сто на парламентарните избори, получава по 12 лева на глас годишно. Намаляването на субсидиите с десет на сто означаваше с 1,20 лева по-малко или новата сума да е 10,80 лева на глас. Бюджетната комисия обаче закръгли тази сума до 11 лева. Това означава, че всеки месец в партийната каса на ГЕРБ ще остават повече от 216 000 лева само заради разликата от 20 стотинки (1 081 605 гласа на последните парламентарни избори х 0,20 лева). Коалиция за България ще има над 188 000 лева повече заради тези 20 стотинки (942 541 гласа), за ДПС - над 80 000 лева (400 466 гласа), а за "Атака" - над 51 000 лева (258 481). При първите под чертата за влизане в парламента, но с партийна субсидия  Национален фронт за спасение на България ще има повече от 26 000 лева на месец само заради тези 20 стотинки (131 169), а "България на гражданите" - над 23 000 лева повече. Освен тях, има още няколко партии, които минават прага от 1 на сто и съответно получават субсидии.

Само с левче за спечелен глас годишно ще се намалят партийните субсидии
netinfo

Въпреки че от ДПС бяха основните противници за намаляването на партийните субсидии, предложението между двете четения дойде от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, който е депутат от партията.

След приемането на решението на въпрос на Дарик колко ще спести то на хазната и не е ли това популизъм, финансовият министър Петър Чобанов обясни, че това е решение на партиите и той е оставил на тях да го вземат. Икономията вследствие на намаляването на субсидията възлиза на 4 млн. лв. Чобанов каза, че средствата ще останат в централния бюджет. Може да се разберем с партиите за какво да отидат, допълни той в отговор на въпроса.

Само с левче за спечелен глас годишно ще се намалят партийните субсидии
netinfo