RWE се оттеглила от  Белене заради липса на финансиране и договор за изграждане
RWE се оттеглила от Белене заради липса на финансиране и договор за изграждане / снимка: БГНЕС, aрхив

Немската компания RWE се оттегли от проекта АЕЦ "Белене", защото не бе намерено финансиране и не бе подписан договорът за проектиране, доставка и изграждане на централата, който трябваше да се подпише между българската и руската страни. Това заяви на пресконференция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, предаде БТА.

Министър Делян Добрев посочи, че му е било възложено от премиера Бойко Борисов да се свърже с представителите на RWE и да обясни на обществеността защо се е стигнало до оттеглянето на немската компания от проекта. Тъй като не е успял да осъществи контакт с RWE, министър Добрев е поканил Михаил Андонов да покаже пред медиите официалното уведомление, депозирано от RWE в НЕК.

RWE е избрана след конкурс за стратегически инвеститор в проекта и на 19 декември 2008 г. е подписан договор за съвместно сътрудничество, припомни Михаил Андонов. Той посочи, че в хода на 16-месечни преговори RWE и НЕК не намират решение по два въпроса - начина и подхода за финансиране на проекта и това, че не се подписва EPC контракта с "Атомстройекспорт", посочи Андонов. Контрактът пък не е подписан, защото не е договорен инфлационният индекс при изчисляване на стойността на проекта, както и дяловото участие на страните в проекта, информира още той.

В резултат на тези неразрешени въпроси немската компания се оттегля от проекта с внесено в НЕК уведомление на 27 октомври 2009 г., посочи Андонов. В отговор на въпрос Делян Добрев посочи, че по време на преговорите с RWE немската компания не е правила оценка за това добър или не е проектът, а се е коментирало как да се финансира проектът. RWE e трябвало да осигури средства, за да финансира 49 процента от собствеността в централата, но не е успяла да го е направи, не е внесен и бонусът от 500 000 евро, при каквото условия компанията е спечелила конкурса, добави Андонов.

Трябва да се пита предишното правителство защо не е осигурило изпълнението на двете условия - намиране на финансиране и подписване на EPC контракта с "Атомстройекспорт", заяви Добрев. Той отказа да коментира дали Конституционният съд трябва да се произнесе за формулирането на въпроса в референдума за АЕЦ "Белене" и каза, че това е от компетенциите на Народното събрание.