РВД намалява таксите за авиокомпаниите догодина
РВД намалява таксите за авиокомпаниите догодина / netinfo

С около 4 процента ще бъде намалена таксовата единица за предоставяне на обслужване по маршрутите през 2008 година, съобщиха от „Ръководство въздушно движение“. Според директорът на държавното предприятие Емануил Радев авиокомпаниите ще плащат още по-малко през следващите години, тъй като тенденцията е за ежегодно намаляване на разходите и ръст на трафика между 10 и 12 процента на година.

От страна на РВД е предложен 5-годишен план, който да гарантира постепенно намаляване на таксите за аеронавигационно обслужване, обясни Йордан Карамалаков, представител за България на Международната асоциация на авиокомпаниите.

Нов софтуер, поръчан още през 2000 година, ще влезе в експлоатация на 14 февруари догодина в Единния център за управление на въздушното движение, съобщи Милан Маринов, директор „Регионална координация“ в РВД. След тази дата от единния център ще се ръководи цялото въздушно пространство в страната.

Във връзка с преминаването на самолети през центъра на столицата Маринов обясни, че в момента самолетите летят с 50 метра по-високо в сравнение с миналата година и са далеч по-безшумни.