Руският енергиен министър: Путин лично реши „Южен поток да бъде спрян
Руският енергиен министър: Путин лично реши „Южен поток да бъде спрян / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин лично реши да бъде спрян проектът за газопровод "Южен поток", обяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Новак каза, че руски и турски министерства и газови компании ще изработят в най-кратки срокове по поръчение на президентите на двете страни проекта за строителството на нов газопровод.

Русия ще остане надежден доставчик на газ и ще изпълнява всички договори, обеща енергийният министър.

Новак заяви, че не знае Украйна да е предплатила за доставките на руски газ през декември. Ограниченията пред доставките на руски газ за Турция през Украйна са премахнати, допълни той.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че страната не може да продължи реализацията на проекта „Южен поток" при настоящите условия. Като мотив той посочи, че все още няма получено разрешение от България за строителството на газопровода. Путин обяви това в Анкара, където бе на посещение и се срещна с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган.Шефът на Газпром Алексей Милер обяви проекта за закрит. Путин определи позицията на ЕС за Южен поток като "неконструктивна" и посъветва България да иска от Евросъюза компенсации за пропуснати ползи по проекта. Русия и Турция подписаха меморандум за изграждане на морски газопровод с капацитет от 63 млрд. куб. м. газ годишно, каквито бяха плановете за "Южен поток".

Източник: БТА