Руският посланик в България Анатолий Макаров посети рафинерията на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД
Руският посланик в България Анатолий Макаров посети рафинерията на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД / ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас
Руският посланик в България Анатолий Макаров посети рафинерията на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, която е дъщерно дружество на ПАО „ЛУКОЙЛ“. Освен него вчера в завода гостуваха и генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукьянчук, търговският представител на Русия в България Игор Илингин, и почетният консул на Руската Федерация в Бургас Тонко Фотев, съобщават от нефтената компания.

Гостите разгледаха основните технологични обекти и се запознаха с историята и достиженията на завода, който след приватизацията си през 1999 г. изцяло обнови производствените си мощности и повиши качеството на продуктите в съответствие с най-високите европейски стандарти.
 
Сред главните приоритети на ръководството на предприятието са ефективността и безопасността на производството, грижата за опазването на околната среда  и развитието на персонала.
 
Председателят на Управителния съвет на дружеството Ильшат Шарафутдинов изтъкна и доброто сътрудничество между „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД и Общините Бургас и Камено по ред обществено значими проекти. Генералният директор на „ЛУКОЙЛ България“ ЕООД и член на Надзорния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ Валентин Златев представи основните параметри на дейността на организациите от Групата „ЛУКОЙЛ“ в България като подчерта значението им в икономиката на страната. Интерес предизвикаха социалните и благотворителни програми на „ЛУКОЙЛ“, както и работата в подкрепа на българската култура и спорт.

Дипломатите посетиха и музея на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“, представящ историята на родното нефтопреработване и нефтохимия от първата копка през далечната 1960 г. и първия български бензин през 1963 година до модерните високотехнологични инсталации днес.

Руският посланик Анатолий Макаров високо оцени отличните условия за работа в предприятието, като подчерта, че то е прекрасен образец на руско-българското бизнес сътрудничество, и пожела  на колектива на завода нови трудови успехи за укрепване на партньорските връзки между Русия и България.