Русия се готви да забрани западна техника на държавните компании
Русия се готви да забрани западна техника на държавните компании / снимка: ThinkStock/Getty Images

Руските власти подготвят пълна забрана за държавните компании да закупуват вносна моторизирана техника, продукция на металургията и тежката промишленост, съобщава вестник Коммерсант, позовавайки се на данни от Министерство на промишлеността и търговията (Минпромторг) и Министерство на икономическото развитие (Миникономразвития) на Русия.

Минпромторг е подготвило „обща директива" към държавните компании за забрана на купуването на вносна продукция освен тази без аналог в Русия. Забраната ще важи за продукцията на металургията, тежкото машиностроене, автомобилната промишленост. От министерството са потвърдили пред изданието подготвянето на документа.

Източник от Миникономразвития потвърждава пред изданието, че мярката ще засегне организациите, от уставния капитал на които държавата държи над 50%.

Конкретни компании в документа не са посочени, но има препратка към списък с дружествата с ограничена отговорност (ОАО), в които членовете на съвета на директорите гласуват по директива от правителството.