Русия: Проектът „Южен поток” се изпълнява въпреки сложностите
Русия: Проектът „Южен поток” се изпълнява въпреки сложностите / снимка: БГНЕС, архив

Проектът за газопровод „Южен поток” не е спрян и се изпълнява въпреки сложностите, заяви днес пред журналисти в Калининград руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

„Проектът не е спрян, междуправителствените споразумения продължават да действат, никой не ги е отменял. Има известни проблеми, свързани с това, че работната група на Европейската комисия спря дейността си по изработване на механизми за експлоатиране на газопровода. Затова се надяваме, че с формирането на новия състав на Европейската комисия и назначаването на новия ръководител ще продължим тази работа”, каза Новак.

Междуправителствени споразумения са подписани с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия. През август обаче България замрази дейността си по проекта, заявявайки, че не отговаря на изискванията на ЕК, припомня РИА Новости.

Руският енергиен министър е в Калининград за среща по въпросите на подготовката на електроенергийния сектор за есенно-зимния период 2014-2015 г. в Северозападния федерален окръг.

Източник: БТА