Русия подготвя отмяната на споразуменията за Южен поток
Русия подготвя отмяната на споразуменията за Южен поток / снимка: БГНЕС, архив

Русия извършва подготовка за отмяна на междуправителствените споразумения за "Южен поток", съобщи пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Русия няма да участва е утрешната среща на ЕС в Брюксел, посветена на ситуацията около "Южен поток", посочи Новак, пише БТА. "Ние не сме член на Европейския съюз и за това не планираме да участваме в тази среща", каза министърът.

В края на миналата седмица бе съобщено, че заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович е насрочил за 9 декември неформална среща в Брюксел на министрите на енергетиката на България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния, на която да бъде обсъдена ситуацията около отказа на Русия от проекта "Южен поток".

Преди седмица на пресконференция в Анкара руският президент Владимир Путин обяви, че Русия не може да продължи реализацията на проекта за газопровод "Южен поток" при сегашните условия. Путин изтъкна, че все още няма разрешение от България и все пак като главен виновник той посочи ЕС.

"Ако Европа не желае „Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен. Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", заяви Владимир Путин. Междувременно Русия и Турция подписаха меморандум за морски газопровод с капацитет от 63 млн. куб. м газ годишно, колкото е планирано за "Южен поток".

Шефът на Гадзпром Алексей Милер, който придружаваше Путин в Анкара, обяви проекта "Южен поток" за закрит, а Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва ще изпълнява газовите си договори и ще остане надежден доставчик на синьо гориво за Европа.

В четвъртък миналата седмица българският премиер Бойко Борисов се срещна с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който го увери, че България не е само и Еврокомисията не приема България да бъде шантажирана по отношение на проекта. Юнкер допълни, че Южен поток е изпълним, условията са отдавна ясни, а топката е в полето на Русия. Еврокомисията обяви тогава и размразяване на средствата за България по оперативна програма Регионално развитие.

В петък руският енергиен министър Александър Новак заяви, че решението на Русия да се откаже от Южен поток е окончателно, а в първия работен ден от настоящата седмица от думите на премиера Борисов стана ясно, че страната ни ще настоява „Южен поток" да се строи.