Японските коли най-сигурни, според анкета на US списание
Японските коли най-сигурни, според анкета на US списание / netinfo

Сигурността на американските коли се подобрява, но японските автомобили продължават да бъдат оценявани най-високо по този показател, показва цитираната от АП последна класация на американското сп. "Консюмър рипорт".

Класацията се основава на резултатите от тестването на повече от 250 автомобила и на данни за автомобилите на 1,3 млн. абонати на списанието, предаде БТА.

втори път през последните 10 години японски коли са на първите места във всички категории. В тазгодишната класация са влезли пет нови модела: „Тойота Ар Ей Ви 4”, „Инфинити Джи 35”, „Тойота Сиена”, „Мазда Ем Екс 5 Миата” и „Хонда Фит”.

На първите места са поставени коли, представили се добре по време на тестовете на "Консюмър рипорт", имащи поне средна прогнозируема сигурност и добро представяне на краш-тестовете, проведени от застрахователната индустрия и съответните правителствени служби.

За четвърта поредна година първо място в общата класация заема „Тойота Приус”. Следва я „Шевролет Корвет”. Седем американски автомобила са влезли на челни места

в различните категории спрямо четири през 2006 година. Японските модели са намалели от 31 на 26, а европейските са се увеличили от 9 на 11.

По цялостно представяне на тестовете лидер е „Фолксваген”, следван от „Хонда”, БМВ, „Мерцедес-Бенц”, „Мазда” и „Нисан”. Най-високи оценки за сигурност получават „Хонда”, „Субару” и „Тойота”.