Проверките показват: Има фалшиво сирене
Проверките показват: Има фалшиво сирене / Дарик архив
Проверките показват: Има фалшиво сирене
87318
Проверките показват: Има фалшиво сирене
Проверките показват: Има фалшиво сирене
Проверките показват: Има фалшиво сирене
  • Проверките показват: Има фалшиво сирене
  • Проверките показват: Има фалшиво сирене
  • Проверките показват: Има фалшиво сирене

Няма опасни за здравето сирена на пазара у нас, но има такива, които заблуждават клиента, че си купува продукт от истинско мляко, а в него реално има и заместители. Това каза пред Дарик директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Той уточни, че ако на етикета на продукта е записано, че в сиренето има палмово масло или сухо мляко, това не е нарушение на закона. Това показват проверки, извършени от експерти на агенцията.

Експерти откриха сирене без мляко, върви по 3.50 лв. за кило

Има фалшиви сирена на пазара у нас, но няма опасни за здравето храни, каза пред Дарик директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев:

"Излиза информация, че в дадено сирене има растителни мазнини и какво ли още не. Ако това е посочено на етикета, няма драма. Това са безопасни компоненти, по-евтини са и сиренето отговаря на техническите данни, които са записани при неговото производство. Ако това нещо не се случва и ние имаме разлика в това, което е на етикета и разлика с това, което е технологичната аргументация, тогава това е измама. Няма драма по отношение на безопасността на храните", каза Илиев.

Всяка проверка обаче крие риск от корупция:

"Това нещо трябва винаги да се докаже. Вчера, например, имаме едно съмнение за един колега. Преди две седмици уволних един, който беше уличен в това, че се е опитал да изнудва производител. Хванат беше. На тази тема не разговарям", допълни той.

„Още от средата на месец март сме предприели засилени проверки за млечни продукти. Изследвани са 424 проби за наличие на немлечни мазнини, 155 на сирене, 153 на кашкавал, 166 на краве масло. От тях 393 проби са от продукти, произведени в България и 31 от Европейския съюз. При направените лабораторни изпитвания потвърдено наличие на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо около 2% от общия брой взети проби. В резултат на констатираните несъответствия е направен анализ и Агенцията предприе засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци", обясни д-р Илиев.

Той добави, че вече се изследват по 5 проби дневно за наличие на немлечни мазнини.

Капацитетът на лабораторията е толкова, могат да се изследват по 5-6 на ден и затова се вземат по толкова проби. Резултатите ще се публикуват в сайта на агенцията.

От Агенцията по храните ще продължат с проверките, като акцент през летните месеци ще бъдат морските ни курорти.