Експерти откриха сирене без мляко, върви по 3.50 лв. за кило
Експерти откриха сирене без мляко, върви по 3.50 лв. за кило / ThinkStock/Getty Images
Експерти откриха сирене без мляко, върви по 3.50 лв. за кило
86965
Експерти откриха сирене без мляко, върви по 3.50 лв. за кило
Експерти откриха сирене без мляко, върви по 3.50 лв. за кило
  • Експерти откриха сирене без мляко, върви по 3.50 лв. за кило
  • Експерти откриха сирене без мляко, върви по 3.50 лв. за кило

Сирене без мляко откриха на Женския пазар от асоциация „Активни потребители". Това съобщи пред Дарик изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов. Той представи поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас.

Изследването показва, че тарикатите на пазара влагат нов ензим към млякото и така пестят голяма част от рецептата за традиционното българско бяло саламурено сирене. Примерът с килограм сирене за 3.50 лева от Женския пазар е показателен, че може да се постигне търговски вид на сирене, но без грам мляко в него, допълват експертите.

60% от сиренето и кашкавала не са истински

Подходите за фалшифициране са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при девет от общо 36 изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

Може да се каже, че сирене под 8 лева може и да не бъде краве. Има, разбира се и други продукти с проблеми, но те са не толкова фрапантни, колкото влагането на имитиращи съставки като например по-високо водно съдържание или недостатъчна степен на зрялост, каза изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов.

Сиренето под 8 лева не е от мляко

Производители обаче коментираха цената не е фактор за качеството. Чуйте и мотивите за тази теза от председателя на националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров:

"Цената не е фактор за качеството на даден продукт. Винаги сме съветвали хората да попитат съседа си или колегата си, който е вземал от фирмен магазин на фермер или от фермерски пазар, вече има такива в почти цялата страна и там всеки може да опита сирена, кашкавал, кисело мляко".

Имитиращите продукти при колбасите - в пъти повече отколкото при млечните храни

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в търговската мрежа. От асоциация „Активни потребители" припомнят, че ако станем жертва на недобросъвестни търговци, трябва да сигнализираме Българската агенция по безопасност на храните.