Прогноза: Средната заплата ще се повиши над 1000 лева тази година
Прогноза: Средната заплата ще се повиши над 1000 лева тази година / БГНЕС

Брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи през тази година с 3 процента, а средната работна заплата ще се повиши над 1000 лева. Това прогнозира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пред БТА. По данни на националната статистика средната брутна работна заплата за второто тримесечие на годината е 946 лева, като спрямо зимата е нараснала с 2.6 на сто.

Очакваме балансът от положителните и отрицателните фактори, влияещи върху българския бизнес, да бъде с положителен знак, каза Симеонов. България не допусна увеличение на данъчните ставки, запази се благоприятната среда за инвестиции, въпреки тяхната плахост, посочи Симеонов.

Домакинствата у нас - все по-богати

На пръв поглед пренасянето на туристи и на инвеститори към нас има краткосрочен характер, но се радваме, че външната политика на държавата е насочена към стабилизиране на обстановката и това в дългосрочен план ще има положителен ефект, каза председателят на БТПП.

Движещите сектори на икономиката остават високите технологии, аутсорсингът, производството на автомобилни и на машинни части, фармацията и козметиката. Основните пречки пред бизнеса са административната тежест, достъпът до финансиране и честата смяна на законодателството, каза Симеонов.

Разходите ни за храната и дома намаляват, за здраве се увеличават

Българските фирми не са притеснени от бъдещото излизане на Великобритания от Европейския съюз, показва изследване на БТПП, каза Симеонов. Според бизнеса основните проблеми в ЕС, които са причинили излизането на Великобритания, са бавната и голяма администрация и честите намеси със законодателни промени от страна на европейските институции. Иначе чувството е, че сериозните изводи в тези сфери не се правят и желанието за намеса, дори в елементарните дейности на бизнеса, продължава, добави той.

Посланикът на Великобритания: Ще постигнем добра договореност с ЕС и след Брекзита

Доброто състояние на банките може да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а очакваното от догодина намаляване и на някои банкови такси ще стимулира икономиката, каза Симеонов.

Бизнес организациите продължават да настояват за отмяна на минималните осигурителни прагове. Работодателските организации решиха да не участват в преговорите за минималните осигурителните прагове. Не случайно преговорите за минимални осигурителни прагове за следващата година започват в началото на август, но тази година не започнаха, каза Цветан Симеонов.