Проф. Топалов: Новото правителство в Гърция ще бъде като орел, рак и щука
Проф. Топалов: Новото правителство в Гърция ще бъде като орел, рак и щука / снимка: Reuters, архив
Проф. Топалов: Новото правителство в Гърция ще бъде като орел, рак и щука
46905
Проф. Топалов: Новото правителство в Гърция ще бъде като орел, рак и щука
  • Проф. Топалов: Новото правителство в Гърция ще бъде като орел, рак и щука

Време е десницата в Гърция да извърши тежките и рестриктивни мерки, които Европа иска. Това смята един от бившите български посланици в южната ни съседка проф. Кирил Топалов. Според него подготвяното временно коалиционно правителство няма да има времето и силите да свърши необходимото. Въпреки това бившият ни посланик в Атина не смята, че ще стигне до излизането на Гърция от ЕС и еврозоната. По думите на проф. Топалов случилото се с премиера Георгиос Папандреу, който снощи официално подаде оставка, е логично - тъй като от ляв политик се е искало да извърши десни реформи. Въпреки това Кирил Топалов смята, че гръцката политика ще загуби, ако Папандреу слезе окончателно от политическата сцена.

„Явно, че в гръцката таверна 50-тина години келнерът не е идвал. Изведнъж сега обаче, тъй като кризата го е ударила и самия него, идва под формата на Меркел или на Саркози и казва „може ли малко така от сметката да си платите, поне част!", коментира в интервюто си за предаването „Европа сега" проф. Топалов.

По думите му въпреки, че Европа налива огромни пари в Гърция, като цяло гръцкото общество е настроено срещу тези пари, които се дават на страната. „Ако е вярно, а то е вярно, че гръцките политици през тези 50 години от тогава са лъгали Европа с данните, с показателите за развитие на гръцката икономика, в резултат на което днешният гръцки професор получава 5 000 евро, а аз получавам 500, а цените на плодовете, зеленчуците и много хранителни стоки са по-евтини в Гърция отколкото в България - значи те живеят между пет и десет пъти по-добре от нас", коментира още бившият ни посланик в Атина. „Аз лично, ако съм имал такива политици през тези последни 50 години бих казал „много ви благодаря, сърдечно ви благодаря и ще ви подкрепям винаги!", допълни той.

Вместо това обаче според него гърците са намразили всичките си политици - леви и десни. „Вместо единно да ги подкрепи по някакъв начин в тази криза да прекарат кораба на държавата през бурята. Мисля, че това би била по-етичната позиция", каза още Кирил Топалов.

Нормално е в Гърция да дойде едно дясно правителство, защото това, което се иска от страната сега -стягане на коланите, това е дясна политика, смята той. Според него сега цялата енергия ще се насочи към смесеното правителство. „Те трудно ще се разберат кой какво министерство ще вземе в това правителство, защото това има много голямо значение в Гърция. Ще бъдат като орел, рак и щука", посочи още проф. Кирил Топалов. Затова и според него коалиционно правителство няма да оцелее дълго и гърците ще ще стигнат до предсрочни избори много по-рано.

„Ако приемем, че Караманлис повече няма да се върне в политиката, значи епохата на единият от родовете, управлявали Гърция от войната почти насам, е свършила", каза бившият дипломат, запитан дойде ли краят на ерата „Папандреу". Георгиос Папандреу е изключителен политик - за мен това е най-европейският гръцки политик и ще бъде жалко, ако такъв човек си отиде. Той е харизма за политиката и обществото им, допълни Кирил Топалов.