Продължава блокадата по границата ни с Гърция
Продължава блокадата по границата ни с Гърция / снимка: DarikNews.bg, Любима Калпачка
Продължава блокадата по границата ни с Гърция
25278
Продължава блокадата по границата ни с Гърция
  • Продължава блокадата по границата ни с Гърция

Продължават протестите и блокадите на гръцки фермери на границата с южната ни съседка. Най-тежко засегнат е ГКПП Кулата, който продължава да е затворен. ГКПП Илинден бе затворен за няколко часа и през днешния ден но блокадата бе вдигната в 17 часа.

По информация на агенция Фокус ГКПП Капитан Петко войвода е затворен. ГКПП Златоград работи нормално. Метеорологичните условия пък усложниха обстановката в районите на ГКПП - Дуранкулак и ГКПП - Кардам на българско-румънската граница.

По  информация на румънските гранични власти пътят Констанца - ГКПП Кардам е труднопроходим при зимни условия. Пътят от гр. Шабла до ГКПП - Дуранкулак е непроходим изцяло поради снегонавявания, съобщават още от Гранична полиция. Оттам препоръчват на български и румънски шофьори да не предприемат пътувания в това направление.

Второ денонощие на ГКПП - Кулата на българско-гръцката граница не се пропускат автомобили заради блокада на гръцкия ГКПП - Промахон. 35-годишен шофьор на ТИР от Петрич бедства второ денонощие на ГКПП Кулата- Промахон от гръцка страна, оплака се самият той пред Дарик и допълни, че е изкарал 40 часа на един сандвич.

Атанас Гогов тръгнал за Гърция преди седмица да изпълни служебните си задължения без да знае за протестите на гръцките земеделци. Във вторник, на 14 км преди границата с България, попада в капана на стачкуващите гръцки фермери.

Съдбата на стотици блокирани шофьори зависи от това кога стачкуващите вече трето денонощие фермери ще отворят ГКПП Кулата - Промахон. Докога ще бедстват  тираджиите, засега не е ясно. Какво разказа Гогов чуйте в звуковия файл.

Гръцки земеделци отново блокираха ГКПП - Ексохи, в резултат на което през ГКПП - Илинден е спряно пропускането на всички автомобили от 11 до 17 часа.

ГКПП - Капитан Петко войвода затвори за час - от 14 до 15 часа. След това той заработи нормално. Тази вечер обаче пунктът бе затворен за втори път, след като гръцките гранични власти са предупредили българските, че фермерите ще блокират пътя към пункта. ГКПП - Златоград работи нормално.

Над 3 млн. евро на ден са загубите от граничната блокада съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В земеделското министерство горещ телефон ще приема сигнали от пострадали фирми от блокадата на гръцко-българската граница. Телефонът е 985 11858, съобщиха от ведомството.

Експертите ще приемат информация за реализирани загуби от компаниите. Министерство на земеделието и храните ще отговаря за събиране на данни от фирми, които не са осъществили търговски контакти на храни, напитки, земеделска продукция, дървесина, животни и селскостопанска техника.

Производствени предприятия, търговски и туристически фирми могат да подават данни за загуби вследствие на блокадата на тел. 0800 15665 или на е-mail otline@mee.government.bg.

Цялата информация ще бъде обобщавана и предавана на сформирания вчера щаб по разпореждане на премиера Бойко Борисов за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция. Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите. Щабът се ръководи от трима заместник-министри: на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев и на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.