Приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване
Приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване / БГНЕС
Приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване
34625
Приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване
  • Приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване

С 12 гласа „за” и пет гласа „против” депутатите от социалната комисия в парламента приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се гарантира стабилността на пенсионната система в дългосрочен план. Преди гласуването социалният министър Тотю Младенов призова народните представители да подкрепят постигнатия консенсус, който ще бъде в полза на хората и на бизнеса. От БСП отказаха да гласуват за проекта с мотив, че в подготвянето му не са били включени опозиционните партии, а представители на ДПС разкритикуваха извънредното му разглеждане след днешните дебати по проектобюджета за следващата година.

Ето какво каза Драгомир Стойнев от БСП: „Вие за съжаление изцяло пренебрегнахте мнението на опозицията, не се вслушахте в нашите препоръки, не пожелахте в нито един момент да ни чуете и няма как сега ние да застанем зад вас, защото имаме конкретни предложения, които за нас са по-добри. Трябваше да седнем на една маса, да видим какви са изчисленията, да представим наши изчисления, да ви ги покажем, вие обаче не пожелахте да ни чуете”.

Депутатите от „Атака” подкрепиха законопроекта с мотив, че той дава дългосрочен хоризонт и има дисциплиниращ характер. Ето какво допълни народният представител Цвета Георгиева: „Aз няма да кажа, че е страшно социално насочен към човека, защото са ми чужди този вид фрази, но категорично заставам зад дисциплиниращия характер на този проект. През отминалите години много разюздано пренебрегнахме собственото си задължение да се осигуряваме върху реални доходи”.