Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Финансовият министър Владислав Горанов отхвърли тази възможност
Президентът: Бюджетният излишък да се изхарчи след обществено обсъждане и санкция на НС
99180
Президентът: Бюджетният излишък да се изхарчи след обществено обсъждане и санкция на НС
  • Президентът: Бюджетният излишък да се изхарчи след обществено обсъждане и санкция на НС
Бюджетният излишък да бъде изхарчен в края на годината, след санкция на Народното събрание и обществено обсъждане. За това призова на кръгла маса по проблемите на бедността президентът Румен Радев. Финансовият министър Владислав Горанов обаче отхвърли тази възможност.
 
Осем пъти е разликата между най-бедните и най-богатите българи при средни нива на това неравенство в ЕС от пет пъти. Над 400 000 са работещите, но все пак бедни българи. Данните бяха изнесени на кръгла маса по проблемите на бедността, която се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

Радев: Неравенствата в България са далече от всякакви средни европейски показатели
 
Държавният глава заяви: "Неравенството е заложено дълбоко в общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания, умения, инициативност, производителност на отделния човек. Но когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефективни и когато имаме изкривявания в пазара, когато обществото и държавата абдикират от своите социални ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността".
 
Президентът призова бюджетният излишък да бъде изразходван прозрачно в края на годината: "Следваща добра стъпка би било българският парламент да изиска тази година съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента. Това ще бъде много силен сигнал от страна и на българското правителство, и на българския парламент към българските граждани и надежда за демократичните процеси в страната".

Над 2300 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство

Финансовият министър Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов / БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов обаче отхвърли тази възможност: "Всички разходи, които ще бъдат направени в рамките на бюджета за 2018 г., ще бъдат в рамките на гласуваните разходи от българския парламент. А не разбирам за кой излишък говори президентът, но ние няма да надхвърлим одобрените разходи, гласувани с годишния закон за държавния бюджет. Ако искаме да изхарчим излишъка, трябва да актуализираме бюджета, а ние нямаме такова намерение".
 
Очаква се бюджетът за 2019 г. да бъде обсъден от правителството на извънредно заседание на 29 октомври.