Предтавиха Доклада за ОВОС за завода за боклук в София
Предтавиха Доклада за ОВОС за завода за боклук в София / netinfo

Системата от съоръжения за третиране на битовите отпадъци в София или така нареченият завод за боклук да бъде изграден при спазване на всички мерки за опазване на околната среда. Това препоръчват експертите от екипа, изготвил доклада за оценка на въздействие на бъдещия завод върху околната среда в близост до площадките Яна-Садината и Хан Богров, където ще бъдат разположени инсталациите за преработка на отпадъци. В доклада е препоръчано на Столичната община да започне реализация на програма за отстраняване на наличните щети и превенция на нови екологични щети в столичния район Кремиковци.

Експертният доклад одобрява изграждането на инсталация за преработка на битови отпадъци след сепарирането им и на депо за неопасни отпадъци върху площадката „Яна-Садината". Върху другата площадка в Хан Богров ще се извършва компостиране на зелени и разделносъбрани хранителни отпадъци, които могат да се използват за наторяване в селското стопанство. Технологиите отговарят на европейските изисквания, обясни професор Йонко Пеловски от експертния екип.

“При целия ход на третиране на отпадъците, нямате горивен процес. Всичко е в затворени помещения и по възможното направление, където емисиите във въздуха да са минимизирани”, каза Пеловски.

Част от преработените отпадъци ще се използват като енергиен източник в циментовите заводи у нас.

В началото на ноември ще бъде проведено общественото обсъждане на доклада, което заедно с оценката на екоминистерството трябва да определи дали от 2010 година ще започне изграждането на инсталациите за преработка на отпадъци. За тях Европейският съюз отпуска на общината 176 милиона евро.