Правят втори кабинков лифт над Банско
Правят втори кабинков лифт над Банско / снимка: DarikNews.bg, архив

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта.

Това обявиха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщиха от МИЕ.

„Ски туризмът има огромен потенциал за развитие в България. По мнение на чужди експерти, страната ни има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни - до 1.5 млн. на година. България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС", заяви Ботев.

На срещите бе обсъдено и предстоящото посещение в град Истанбул на българска делегация, представлявана от вицепремиера Бобева и зам.-министър Ботев и представители на българските ски курорти.

Визитата ще бъде през октомври и ще има за цел да бъдат представени възможностите за развитие на зимен туризъм у нас пред водещи туроператори в Турция.

В рамките на дискусиите представителите на бранша се обединиха около идеята да бъде организирана среща по проблемите с категоризацията на туристическите обекти, като целта е да се свие максимално сивият сектор.

„Търсим възможност от Нова година да преминем към евростандарти в категоризацията", заяви още Ботев.

Това ще стане с промени в Закона за туризма, като предложенията ще бъдат внесени от МС и всички Наредби ще бъдат съгласувани с бизнеса.