Пратеник на САЩ по енергийната сигурност се срещна с Калфин и Станишев
Пратеник на САЩ по енергийната сигурност се срещна с Калфин и Станишев / снимкa: Sofia Photo Agency
Министърът на външните работи Ивайло Калфин прие посланик Бойдън Грей, специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия.

Министър Калфин е запознал специалния пратеник на САЩ с основни компоненти от българската енергийна политика, в това число и с големите международни енергийни проекти на територията на България, допринасящи за енергийната сигурност на Европа като цяло. Обсъдена е била и българската инициативата за Среща на най-високо равнище по въпросите на енергийната сигурност и газовите проекти за Европа, домакин на която ще бъде нашата страна през пролетта на 2009 г.

Посланик Грей изрази подкрепата на своята страна за българската инициатива и готовност за сътрудничество в процеса на подготовката на енергийния форум.

Стратегическите проекти Бургас-Александруполис, Бургас-Вльора, НАБУКО, Южен поток и АЕЦ „Белене” ще гарантират енергийната сигурността на Централна и Югоизточна Европа, Западните Балкани и ще осигурят нови източници и маршрути за оформящия се общ европейски енергиен пазар. Това подчерта премиерът Сергей Станишев на срещата си с посланик Грей.