Появиха се фалшиви 20 лева с лошо качество
Появиха се фалшиви 20 лева с лошо качество / netinfo

Нова неистинска банкнота от 20 лева е регистрирана в Националния център за анализ на Българската народна банка. Тя е с ниско качество и са имитирани някои от основните защитни елементи като холограмна лента, воден знак и осигурителна нишка.

Фалшивата 20-левова банкнота е с отбелязана върху нея емисия от 1999 година. Тя е гладка на пипане, липсва релеф в печата при надписа „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА” и портрета на Стефан Стамболов.

При накланянето няма оптическите ефекти в холограмната лента. Числото “20” не пулсира и не прелива в различни цветове. При поставяне на неистинската банкнота срещу светлина се наблюдава лоша имитация на полутоновия портрет във водния знак.

От Централната банка напомнят хората да са внимателни и да проверяват истинността на парите си. В случай на съмнение проверка може да се направи в БНБ или в най-близката търговска банка. Хората, които вече са получили фалшива банкнота, трябва да я предадат в най-близкото поделение на МВР, където ще получат документ за предаването й.