Понижената мощност крие риск за оборудването на АЕЦ „Козлодуй”
Понижената мощност крие риск за оборудването на АЕЦ „Козлодуй” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Намалялото потребление на електроенергия предизвика мерки за ограничаване на производството у нас, които засегнаха и действащата атомна електроцентрала в „Козлодуй”. Въпреки икономическите загуби, които търпи първият български АЕЦ, наложеният режим на работа не крие рискове. Това увери изпълнителният директор на централата Валентин Николов

„Няма ядрена опасност - категорично!”, каза Николов пред Нова телевизия. Той обаче уточни, че ситуацията крие някои рискове за повреда на оборудването.

От думите му стана ясно, че в момента пети блок работи на 75% от капацитета си, а шести - на 50%. „Когато централата работи продължително под 75%, се повишават например вибрациите в турбините”, обясни директорът. Затова „не е много препоръчително да работи на 50%, но в крайна сметка се съобразяваме с форсмажорните обстоятелства”, допълни той.

Николов каза още, че пети блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян на 23 април, а след това шести ще заработи с повишена мощност. За 19 млн. лева ще са нереализираните приходи на централата вследствие на наложените ограничения, стана ясно още.