Полсън: Балансираното развитие на Китай е в интерес на света
Полсън: Балансираното развитие на Китай е в интерес на света / netinfo

Китай трябва да насочи усилията си към по-балансиран икономически растеж, за да изпълни международната си отговорност, и по-голямата гъвкавост на юана ще му помогне за това, заяви американският финансов министър Хенри Полсън в интервю, публикувано днес.

Поулсън, който ще оглавява делегация в Пекин за преговори на 12 и 13 декември, заяви пред „Файненшъл Таймс“, че световните финансови и икономически условия ще „се фокусират“ върху отговорностите на Китай. „Твърде много хора се тревожат за нещо погрешно – че растежът на Китай по някакъв начин ще навреди на останалия свят“, цитира вестникът американския финансов министър. „Растежът на Китай помага на останалия свят и нашите интереси са насочени към това да видим, че растежът продължава, но се развива по-балансирано“, добавя Полсън, предаде БГНЕС, като се позова на британското издание.

Според американски критици юанът, китайската парична единица, е подценен, което дава нечестно предимство на китайските износители и им помага да увеличат още нарастващия бюджетен дефицит на САЩ. Обръщайки се към „Азиатското общество“ във Вашингтон, Полсън отбеляза, че оскъпяването на юана през тази година все още не е достатъчно голямо, за да намали положителния търговски баланс на страната, дисбаланса в международната й търговия или натиска на чуждите валутни пазари. „Файненшъл Таймс“ съобщи, че той би приветствал по-бързото повишаване на курса на юана през тази година (нарастването е с над 5% спрямо долара). „Мисля, че виждаме този процес да продължава“, посочва Полсън в интервюто. Според него основният фокус на преговорите през следващата седмица ще бъде либерализирането на финансовото обслужване, което също „е много важно за балансирания растеж на Китай“, и безопасността на хранителните и останалите стоки.